VALLIRANA

Vallirana està situada a l’oest de la comarca del Baix Llobregat, amb una extensió de 23,93 quilòmetres quadrats. Amb un relleu accidentat i una pendent mitja superior al 20%, compte amb una profusió d’avencs i coves que ja van ser habitades en època Neolítica, com la Cova Bonica d’interès històric, i d’altres diversos elements patrimonials; el molí de Can Batlle, masia adaptada com a Museu i Centre d’Interpretació del Patrimoni, o els Molinots de la Llibra, dues torres medievals actualment integrades dins d’una moderna urbanització.

Vallirana sempre ha estat lloc de pas. Per això els romans s’hi establiren a la vila Valeriana, d’on en prové el nom. Cal destacar la Capella de Sant Silvestre, un edifici preromànic documentat l’any 904, i la de Sant Francesc d’Assis, ubicada a les instal·lacions d’una masia, que rememora que el Sant hi va dormir l’any 1211, quan anava al monestir de Poblet. La construcció d’una carretera a mitjan segle XVIII va transformar la Vallirana d’un conjunt de masies disperses i va afavorir la construcció de cases a banda i banda de la nova carretera, amb hostals i fondes que albergaven els viatgers i els carreters que duien el blat a moldre al molí de Can Batlle. Fins els anys 60, el teixit urbà s’estenia només al llarg de la carretera i el cens era de 1.500 habitants. A la resta del terme existien unes quantes masies i els seus propietaris esdevingueren els generadors de les actuals 17 urbanitzacions, amb gairebé 6000 parcel·les i més de 100 Km de carrers.

La situació geogràfica privilegiada, el relleu capriciós, abrupte i pintoresc, el clima mediterrani i l’adequada ubicació i proximitat, al sud-oest del Garraf, petita franja costanera entre Sitges i Cubelles i a l’oest de l’Alt Penedès, Capital de la Vinya, del Vi i del Cava, Valllirana es la destinació per visitar i explorar, idònia per a totes aquelles persones que els hi agradi la natura.

SORTIDES GASTRONOMIA

Restaurant El Lledoner

ENOTURISME

ESPORTS i LLEURE

ENTORN NATURAL

imagen