SUBIRATS

MARIA ROSA FERRER - Castell de Subirats

Subirats es troba a l'est de la comarca de l'Alt Penedès i és el major municipi de la comarca quant a extensió es refereix.

L'economia del terme està basada fonamentalment en el cultiu de la vinya i en l'elaboració de cava a partir d'ella.

En la localitat de Sant Pau d’Ordal es troba el Museu d'Esperanto de Subirats (també anomenat Museu Español d'Esperanto), una notable col·lecció privada d'objectes relacionats amb l'idioma internacional esperanto, procedents de la col·lecció recollida durant molts anys per Lluís Hernández Yzal (Barcelona, 1917 - Sant Pau d’Ordal (Subirats), 2002) amb l'ajuda de la seva dona, Teresa Massana.

El castell de Subirats s'alça a 300 metres d'altitud sobre la plana del Panades en una molt bona situació estratègica.

Documents històrics del segle X parlen del castell com a part del sistema defensiu del Panades. Posteriorment va ser ampliat en diverses etapes. Probablement la seva coneguda torre de l'homenatge es va construir al segle XI. Els historiadors A. Mauri i M. Soler assenyalen que probablement va ser derruït durant la Guerra dels Segadors, 1640-1652, quan va ser pres per D. Pedro Fajardo, marquès dels Vélez cap a l'any 1641. D'aquest conjunt tan imponent, que ocupava tot el cim, només queda en peus parteix de la muralla de llevant, part de la construcció anomenada baluard i part del nucli principal.

Museu d'Esperanto

Restaurant El Lledoner

Castell de Subirats

Santuari de la Font Santa